Lessen, Notre Dame A La Rose

    Lang voor de aanvang van het grote restauratieprojectdat het Museum sinds 2005 onderging is het Atelier Bart Verbeke betrokken bij het in stand houden van talloze kunstwerken uit het rijke patrimonium. Tientallen schilderijen kwamen naar Gent, tot heden nog, wordt regelmatig onze hulp ingeroepen om hun belangrijk historisch patrimonium in goed staat te brengen en te houden.

    Eén van de opvallendste ontdekkingen die we sinds aanvang van ons restauraties meemaakten is de gebeurd bij de ‘Bewening van Christus” waar onder 19° eeuwse puriteinse overschilderingen vrouwelijke borsten vrijkwamen, en een zogende houding van z’n hand verklarend werd. Ook de brede heupen en de kleine voeten van het gehele figuur maakten de Godsfiguur eerder hermaphrodite , wat in de Christelijke beeldvorming toch zeer uitzonderlijk is.

    Na de verbijstering werd door opzoekingen door historici en vorsers, deze zeldzame voorstelling uitgelegd de mistieke beleving van de kloosterzusters bij het lichaam van Jesus, die voor hen tegelijk geestelijke moeder was, voedster van hun religieuse beleving. Dit uniek schilderij maakte ook deel van een tentoonstelling in Bozar te Brussel: …..

    Stadhuis Geraardsbergen

    Sinds 2002 werden haast jaarlijks schilderijen uit het Stadpatrimonium aan ons toevertrouwd. Tientallen kunstwerken, uit de 16° - 17° tot de 19° eeuw kwamen naar het atelier en kregen een plaats in het Stadhuis. De meeste recente opdracht was het herstel van een teruggevonden schilderij. Op de zolders van het Abtenhuis: 'Horatii en Curatii, 19° eeuws werk van Jacob Fries. Gezien de erbarmelijke toestand waarin het werk werd teruggevonden, is het als het ware een wonder dat nog zoveel van het origineel kon worden gerecupereerd en het werk zijn vroeger glans terug kreeg. Zelfs de lijst, handgesneden en verguld werd vanonder duivenpoep in eer hersteld.